luni, 4 mai 2015

Ziua Tineretului de la Oneşti: credinţă, sărbătoare, tenacitate

Sâmbătă, 2 mai 2015, a avut loc cea de-a XXIII-a ediţie a Zilei Tineretului în Dieceza de Iaşi, în Parohia "Sfinţii Petru şi Paul" din Oneşti. Tema întâlnirii din acest an a fost "Fericiţi cei curaţi la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8). La sărbătoare au participat aproape trei mii de tineri din întreaga dieceză, însoţiţi de păstorii din parohie.

După 19 ani în care crucea şi icoana Zilei Tineretului au vizitat comunităţile parohiale de pe teritoriul Diecezei de Iaşi, strângând în jurul lor mii şi mii de tineri în rugăciune, adoraţie, contemplare, acestea s-au întors la Oneşti. Prezente în parohie încă din anul 2013, când au fost preluate de la Pildeşti de către tinerii din Oneşti, simbolurile Zilei Tineretului au încurajat comunitatea în a organiza o sărbătoare cu totul deosebită.

După săptămâni întregi de planuri şi pregătiri până în cel mai mic detaliu a evenimentului, s-a dat startul sărbătorii încă de vineri seara când voluntarii din Oneşti, împreună cu tinerii din împrejurimi, au participat la o seară de rugăciune. Împreună, i-au purtat în gând pe tinerii din toată dieceza şi din lumea întreagă, s-au rugat pentru pace şi au meditat cuvintele papei Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2015.

Ziua de sâmbătă a început plină de nerăbdare şi entuziasm. Chiar dacă sosirile la Oneşti au fost o adevărată aventură, datorită drumului lung sau a vremii neprielnice, autocarele nu conteneau să sosească, iar tinerii să împartă zâmbete între ei. Bucuria întâlnirii a fost mare, o bucurie care nu s-a risipit nici măcar la sfârşitul zilei. Dacă soarele s-a încumetat să apară pe cer, în sufletele celor prezenţi a strălucit fără încetare!

Pentru participanţii care au sosit mai devreme s-au pregătit bansuri şi exerciţii de înviorare de un grup de tineri care au stat pe scenă până la deschiderea programului. Rugăciunea de dimineaţă a fost cea care a început seria de evenimente de la Oneşti. Prin vocile tinerilor, s-au înălţat către cer mulţumiri şi laudă lui Dumnezeu pentru tot ce-a aşezat în vieţile oamenilor, mai ales ale lor.

Nici sora Ana şi fratele Ieremia, invitaţi speciali la Ziua Tineretului cu ocazia Anului Vieţii Consacrate să dea mărturie despre alegerea lor, nu au contenit să binecuvânteze lucrarea lui Dumnezeu în viaţa fiecăruia. Ei le-au vorbit tinerilor despre frumuseţea angajamentelor definitive şi despre liniştea din viaţa în Cristos. I-au încurajat să fie maturi şi responsabili în alegerile pe care le fac şi să rămână fideli drumului pe care îl aleg.

Participând la programul de dimineaţă, tinerii au explodat în aplauze când în mijlocul lor au sosit PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, însoţit de PS Aurel şi PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti. O prezenţă deosebită la Ziua Tineretului din acest an a fost PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care a dorit să invite personal pe tinerii din Dieceza de Iaşi la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (INTC) care va avea loc la Cluj în acest an, în perioada 22-26 iulie 2015.

Sfânta Liturghie a fost momentul esenţial al întâlnirii. Prezidată de PS Petru, împreună cu ceilalţi episcopi şi cu preoţii care au însoţit grupurile de tineri, a fost un adevărat prilej de rugăciune şi intense clipe spirituale care i-au unit pe tineri. Au cântat împreună cu corul, au ascultat cu atenţie cuvântul lui Dumnezeu şi s-au împărtăşit cu hrana cea vie, Cristos. La cuvântul de învăţătură, PS Aurel le-a vorbit tinerilor despre fericire, despre iubirea pe care o simţim cu toţii. Această iubire, însă, ca să dea roade, trebuie să fie primită iar mai apoi împărtăşită cu cei de lângă noi. PS Aurel i-a învăţat pe tineri cum să găsească fericirea în lucrurile mici, în gesturile simple, în cuvintele sincere şi spuse din suflet. Ei au ascultat despre valoarea unui zâmbet, a sincerităţii, a fidelităţii.

Cu aceeaşi bucurie a prezenţei lui Cristos în mijlocul lor, tinerii au participat cu drag şi la programul artistic pregătit de ei şi pentru ei, chiar şi în ciuda ploii. În cadrul Festivalului tinerilor, ei au cântat, au dansat, i-au molipsit pe toţi cu energie şi voie bună. Atunci când PS Petru a sosit în mijlocul lor, surprizele s-au ţinut lanţ, celebrând cei 25 de ani de episcopat şi la Oneşti! Au înălţat rugăciuni, i-au cântat "La mulţi ani!", au făcut fotografii memorabile, i-au colorat ziua! Preasfinţitul a fost emoţionat la cadoul tinerilor! Le-a mulţumit pentru pofta de viaţă pe care o ascund în ei şi i-a încurajat să iasă în lume, să împartă şi celorlalţi bucuria prezenţei lui Cristos în suflet. "Voi sunteţi Biserica!" le-a spus cu o licărire în ochi. "Să purtaţi cu demnitate viaţa pe care Domnul a sădit-o în voi!"

Şi părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Tineretului şi organizator al acestui eveniment, a adresat tinerilor cuvinte frumoase: "Mă uit la voi şi mă simt fericit! Atât de multă încredere vi se citeşte în ochi! Prin voi, Biserica este ceea ce trebuie să fie. Prin voi, Cristos rămâne prezent între oameni. Sunteţi minunaţi!"

Cu adevărat minunată a fost întreaga sărbătoare de la Oneşti! De la primirea călduroasă a părintelui paroh Toma Rediu, a părintelui vicar Dominic Ciobanu, la întreaga comunitate care a contribuit cu bucurie la buna desfăşurare a întâlnirii. În plus, sărmăluţele au fost delicioase!

La finalul programului, PS Petru i-a însufleţit pe toţi cei prezenţi cu binecuvântarea sa, amintindu-le că îi poartă neîncetat în rugăciune. De la Oneşti, crucea şi icoana Zilei Tineretului au plecat la Buruieneşti unde, în anul 2016, va avea loc următoare întâlnire diecezană a tinerilor. Cu speranţa că fiecare a dus acasă măcar o frântură din bucuria evenimentelor de la Oneşti, mulţumim tuturor tinerilor care au fost prezenţi! Îi aşteptăm cu drag la anul, la Buruieneşti!

Raluca Cocuţ

Mai multe imagini se pot vedea aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu